Historik

Bente <3

Bente <3

Tänker på Ily och Kermit idag, älsklingarna.

Tänker på Ily och Kermit idag, älsklingarna.

God Jul till er också; Lisa & gänget!

God Jul till er också; Lisa & gänget!

Idag hjälper Elin till; Elin med Humlans marsvin. Tycker du att inlägget är intressant finns det mer – mycket mer där det kommer ifrån: http://www.humlansmarsvin.se/

Marsvinet kommer från Sydamerika, där det idag finns mer än 20 arter över kontinenten. Arterna kan skilja sig ganska mycket från varandra till utseendet, men har samma uppsättning av exempelvis tänder och tår. Alla arter har använts som föda av människor, men bara sorten Cavia har hållits i fångenskap.

I Sydamerika bor marsvin i bergsområden, på savanner, i skogsbryn och runt träsk. De lever i grupper på runt 10 djur. Vissa arter bor i hålor i marken som de själva eller andra djur har grävt, men den sorten våra tama marsvin härstammar från lever på savannen med det höga gräset som skydd. De är mest aktiva i gryning och skymning, då de är relativt skyddade från rovdjur och undviker de allra varmaste timmarna mitt på dagen. De lever på många olika slags växter. Honor får normalt två kullar om året med 1-4 ungar i varje kull. Vuxna marsvin väger upp till 700 gram. De vilda marsvinen har något längre och strävare päls än våra tama korthåriga marsvin. De är ofta bruna eller gråa till färgen, och anses likna de agoutifärger som kan ses på våra tama marsvin.

 

Arkeologer har vid utgrävningar i Sydamerika hittat ben från marsvin som levde för över 18 miljoner år sedan. Man tror att marsvin använts av Inkafolket både som föda och i religiösa syften. Man har vid utgrävningar funnit bevis på att marsvin hållits som tamdjur sedan 500 år f.kr. i vissa regioner runt Peru och Bolivia. Marsvinet har utan tvekan varit en mycket viktig födokälla i dessa regioner. I många byar i Peru, Ecuador och Bolivia använder man fortfarande marsvin som födokälla, ungefär som vi använder kycklingar, eftersom det i dessa bergsregioner ofta är svårt att hålla boskap.

Marsvin verkar ha varit en viktig del i Inkafolkets liv. Marsvinet användes inte enbart som föda, utan även i religiösa syften. I Peru har marsvin en särskild plats i den ursprungliga folktron. Marsvin ansågs vara omgivet av mystik, och ansågs kunna bota sjukdomar och hela människor. Marsvinet ansågs också kunna hjälpa en döende människa från denna värld till nästa.

De flesta människor i regionerna runt Anderna kallar marsvin (Cavia Porcellus) för Cuy (andra namn som används är bl.a. jaca, wanku, conejo peruano, acurito etc.). Eftersom dessa marsvin har avlats fram i syfte att bli föda, är de större än våra tama marsvin och kan väga flera kilo. Det finns stora biologiska skillnader inom den inhemska cyupopulationen. De tama cuymarsvinen har kort eller långt hår och är antingen släthåriga eller strävhåriga. De vanligaste färgerna är mörkbrunt, vitt, grått eller en blandning av dem. Den ovanligaste färgen är svart, vilket gör att de svarta ofta blir speciellt utvalda till religiösa riter eller medicinsk användning. Medellivslängden på tama Cuymarsvin är cirka tre år, medan de inhemska cuymarsvinen kan bli upp till nio år.

Cuymarsvin hålls inomhus och brukar bo i husets kök, där de går lösa. Vissa hem har speciella hålor eller små hus i köket som de kan söka skydd i. De flesta familjer har runt 20 djur. Det är ovanligt att köpa Cuymarsvin. En hane och en hona i fertil ålder brukar vara en vanlig gåva exempelvis till ett nygift par, till speciella gäster eller som present till ett barn. Marsvin hålls på samma sätt som man i Sverige håller kycklingar. De ses inte som sällskapsdjur utan som djur som ska ätas, och därför brukar man inte namnge dem. Det är främst kvinnor och barn som sköter marsvinen när det gäller utfodring och städning av golvet.

 

Marsvinet kom till Europa under 1500-talet då kolonisationen av Amerika tog sin början. Det som kom från ”Den nya världen” ansågs vara rariteter, och blev snabbt populära i Europa. Det sägs att drottning Elizabeth 1 hade ett marsvin, som hon var väldigt förtjust i . I början sågs marsvin som en exklusivitet och var mycket populära, men spreds snabbt och blev snart tillgängligt för alla. Först i början av 1900-talet började man i större utsträckning avla fram marsvin med olika färger, pälslängder och hårlag, vilket har gett oss den stora variation av marsvinsraser som vi ser idag.

 

Marsvin är idag ett mycket populärt husdjur över stora delar av världen. Marsvin har också använts mycket inom den medicinska forskningen som försöksdjur. På 1890 talet utvecklade man motgift mot difteri med hjälp av tester på marsvin, och tack vare det har man kunnat rädda miljontals liv. Idag används marsvin som försöksdjur i allt mindre utsträckning. I stället använder man råttor och möss som har snabbare reproduktionsförmåga.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Historik

  1. Karin H skriver:

    Detta är mycket intressant. Kan komplettera med att Carl von Linné nämner marsvin i en av sina böcker där han reser runt Sverige. Han får bo i en familj där det finns marsvin, och i sann vetenskaplig anda noterar han fakta runt detta spännande djur. Han skriver att marsvin har olika antal tår på fram- och bakfötter, att nosen ser ut som den på en ”ickorn” och att ”halsen voro nästan alldeles ingen”. Det sista för övrigt ett av mina favoritcitat om marsvin…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *