Korta fakta och Anatomi

Kalle, Ada Garp & Franz

Kalle, Ada Garp & Franz

Vi fortsätter att resa runt i Humlans värld.

http://www.humlansmarsvin.se/marsvin

Humlor kan egentligen, enligt fysikens lagar, inte flyga.

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/humlan-inte-kan-flyga

Marsvin kommer ursprungligen från Sydamerika och kom till europa under 1500-talet under kolonisationen

 • Marsvin lever i genomsnitt mellan 5-7 år, men kan bli över 8 år
 • Marsvin är flockdjur och ska alltid ha minst en marsvinskompis
 • Marsvin måste ha mycket hö, c-vitaminrika grönsaker och friskt vatten varje dag
 • Marsvin är bytesdjur och är därför mästare på att dölja om de är sjuka. Om man misstänker att sitt marsvin är sjukt måste man ta det till veterinären
 • Marsvin finns i många olika raser och färgvarianter
 • Att avla på sin marsvinshona innebär stora risker för henne. Det finns redan massor av marsvin som behöver nya hem, och alldeles för många som avlar utan eftertänksamhet. Bli inte en av dem!
Garp

Anatomi

Marsvin ska ha en limpformad kropp med lagom hull. Marsvin är olika stora i kroppen och väger således olika mycket – någonstans mellan 900-1200 g brukar de flesta marsvin väga.

Marsvinet har kort nacke, kraftig kropp och korta ben. Magen är stor och rund. Marsvinet har fyra tår på vardera framtass och tre på vardera baktass. Marsvinets öron kan ha olika form och storlek, allt från mer uppåtstående till mer nedåthängande. Bakom varje öra finns ett kalt område som saknar päls.

Det finns många olika slags raser och färger till följd av avel. Marsvin är hälgångare. De blir ca 25-30 cm långa. Marsvinets kroppstemperatur ligger mellan 36.5 och 39.5 grader. Marsvinets hjärta slår 230-380 slag per minut. Marsvin andas 42-104 gånger per minut. Marsvinets skelett består av 258 ben.

Marsvinet har 20 tänder, varav 16 är kindtänder som inte är synliga eftersom de ligger långt in i munnen. Kindtänderna använder marsvinet för att tugga, och gör detta sidledes med ungefär 200 tuggningar i minuten. De fyra framtänderna används för att bita tag i saker. Marsvin har sina tänder redan då de föds. Eftersom marsvinets tänder ständigt växer är det viktigt att det får fri tillgång till hö, och gärna annat såsom grenar och knäckebröd att gnaga på, annars kan marsvinets tänder bli övervuxna och marsvinets tänder behöver åtgärdas hos veterinär.

 

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

3 Inlägg för Korta fakta och Anatomi

 1. Mikaela skriver:

  Garp hjärtat!!

 2. Monica skriver:

  Marsvin är inga mästare på att dölj att de är sjuka . De visar omedelbart att något är fel och väldigt tydligt. Felet är att vi tolkar deras beteende och använder oss själva som mall. Vi kan ha en dålig dag och vara trötta men så är det aldrig för marsvin. Minsta avvikelse från normalbeteendet ska tolkas som sjukdom. Att läsa etologi är en stor hjälp. Det ger oss en helt annan syn på djuren. Man kan tolka dem efter deras förutsättningar och då kan man förstå dem bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *