Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Mea till höger och den ljusgule med vit bläs bakom är hennes ende son. Man ser hur tunnhon är.

Mea till höger och den ljusgule med vit bläs bakom är hennes ende son. Man ser hur tunnhon är.

131225-earl-mollyson 131225-flock 131225-matdags 131225-mollysons 131225-mollyson 131225-molly

Var på biopremiär ikväll. Glamorösa Bio Trappan i metropolen Kungälv, samma biograf som jag såg Hajen på för många, många år sedan. Jag vet inte exakt vilket år men eftersom den hade premiär 1975 och hade femtonårsgräns så antar jag att det var 1978 eller 1979…då tog det tid innan filmerna kom ut i småstäderna, om de kom alls. Skulle inte säga att det var som igår men det känns sannerligen inte SÅ längesedan. Över trettio år?! Tiden flyger.

Jag läste Jonas Jonassons bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann 2009 när den kom, och älskade den. Filmen var rolig men…det blir aldrig lika bra som boken, så är det bara. Jag tycker att allt nuförtiden handlar för mycket om snabba klipp, explosioner, högt ljud och småäckliga effekter. Bara för att man kan.

Less is more säger jag bara. Tittade på både ”Kan du vissla Johanna” och Karl-Bertil igår och vet precis vad jag gillar. Eftertänksamhet, ställtid och finurlighet. Älskar när man kan filmer år efter år och fortfarande uppskatta lågmäld humor och försiktig. Blir mer och mer matt på allt som är ” in your face” och förknippar det enormt med USA medan engelsmännens lugna mördande tar ihjäl minst lika många och lika effektivt men utan flåsande dramatik.

Var ner till smågrisarna på Nansen och de gillade påfyllningen :)Ytterligare ett pojkpar kom in för pensionat, gamla bekanta Teo & Tufs som importerades 2010 från Skåne av Anna. Det var en hel familj, och flera kullar på varann vars barn fått så dålig tillväxt i magen att de var dvärgväxta och efter bara några veckor i omplaceringen dog de.

Teo & Tufs är de äldsta syskonen från familjen och har klarat sig fint; de hette Rutger och Houdini från början eftersom lille mörke Houdine gjorde en rymning i jourhemmet hos Anna.

Det finns smått i omplaceringen igen, tre pojkar födda av mammor som bara är ett par månader äldre än sin avkomma. Det är trist men vi får göra det bästa av situationen. Tyvärr är det samma uppfödare som jag berättade om i somras som varit framme. Jag önskar verkligen att man kollar när man köper av uppfödare. Vet uppfödaren någonting om djuren? Hur länge har hen fött upp? Är det ordning på papper och annat? Acceptera inte ett köp av ett barn som kallar sig uppfödare, priserna är ofta samma men om du lägger tid på att leta rätt på en seriös ökar chansen att det blir bättre. Bara under hösten har omplaceringen haft kontakt med marsvinsägare som:

1. Köpte två väldigt små honor av uppfödare i Rävlanda. Var troligen under åtta veckor. Natten efter köpet dör den ena. Flera veckor senare träffar jag den överlevande, den är helt bar på magen (tydligt tecken på skabb) mager och bara väger 240 gram. Borde vid den åldern (närmare tre månader) vägt det dubbla. Fick aldrig papper eller födelsedatum trots flera påstötningar. Detta behövs för försäkring även om försäkringsbolaget accepterar år och månad också.

2. Köpte två åttaveckors honor av uppfödare i Munkedal, efter några veckor var det sju marsvin i buren. När köparen ringde uppfödaren tyckte hen att det var en bra sak; ”barnen kunde ju sälja ungarna” och ”tjäna lite pengar”.

3. Köpte två åttaveckors honor av uppfödare i Munkedal, efter några veckor var det fem marsvin i buren. Jag uppmanade denna ägare att anmäla uppfödaren, eftersom hen tydligen satt den här hanteringen i system. Uppfödaren har uppenbarligen inte koll på separeringarna vid könsmognad. Verkar heller inte ha insikt i att det är en viktig sak för de unga honornas utveckling att få växa klart innan de små kropparna belastas med en dräktighet som varar längre tid än deras sammanlagda livslängd. Kunskapsnivån och empatin med dessa små krakar är pinsamt dålig.

Det är dessa små killar som finns i omplaceringen just nu, de kommer att få var sin stor pappa Baloo som ska lära dem allt de kan. Förhoppningsvis växer mammorna till efter att de delas från sina barn, just nu är, särskilt den ena väldigt tunn. De slutar växa under dräktighet och digivning. I bästa fall kommer de igång sedan men inte alltid.

Det fungerar inte så bra med bilderna numer. Jag felsöker inte; det är helger och bara några få dagar kvar innan jag slutar blogga. Bilderna visar hursomhelst den sistnämnda familjen i texten. Vi passar hela familjen eftersom deras människor skulle resa bort. Vi ska dessutom ta hand om omplaceringen av småpojkarna och Terje får följa med dem hem. Earl som är storpappa i familjen just nu får passa killarna första tiden innan de får flytta ihop med Ceasar och Kanel.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *