Planering…

Att få tiden att räcka till är nog något som vi alla kämpar med… Vi lever i en snabb vardag där saker och ting ska ske fort och effektivt. Men för att uppnå hållbar träning av hästen är intensiteten på hästens arbete, variation av hästens arbete, variation av underlag och vila viktiga saker att ta hänsyn till. För att ta ansvar för detta och få till det i vardagen krävs planering.

Om det är något vi lärt oss sedan länge så är det att ryttarutveckling och utbildning av hästar är något som tar tid… lång tid, många timmar i sadeln, många upprepningar för att slipa på detaljerna. Det kräver hängivenhet till hästen och sporten. Varje ridpass, varje dag, varje vecka, varje månad och år. Hästen behöver kontinuerlig träning, en röd tråd där arbetspassen bygger på varandra. Lösgjordheten är något vi behöver jobba med och underhålla hela tiden för att få en sund och njutbar häst att rida. Hästen behöver såklart också vila för att återhämta sig efter ett tuffare träningspass eller en mer intensiv träningsperiod. Det är viktigt att lära känna sin häst, hur den känns i kroppen och benen efter ett hårdare träningspass, vad som är normalt och när den behöver vila. För att lyckas med ett varierat arbete, en hållbar vardag för både ryttare och häst så är mitt tips att göra en grundlig veckoplanering.

Jag själv gör alltid nästa veckas arbete för hästarna på söndagen. Där jag börjar med att skriva in saker som jag måste anpassa mig efter tex. Hovslagare (jag brukar aldrig rida mina hästar direkt efter skoning, då rider jag innan eller skor på en arbetsfri dag) träningspass för min tränare, eller tävling. När dessa saker är inplanerade anpassar jag följande dagar tex. hur de olika hästarna bäst förbereds för tävling, någon häst mår bäst av att göra ett lättare arbetspass utomhus dagen innan tävling och en annan häst mår bra av att repetera någon programpunkt ur programmet jag ska tävla kommande dag. Vilan planeras också in. En dag i veckan gör jag ett arbete där hästens rygg avlastas tex longering eller tömkörning -gärna över cavaletti. En gammal tumregel är att unghästen ska arbetas så många dagar i veckan som den är gammal. Jag tycker det är en bra grundregel. Vila för den något äldre hästen kan se olika ut. Vila kan vara en timmes skritt på lång tygel, lättare longering/ ridning eller att gå ut på en promenad med hästen. Detta beror på individ och uppstallningsform.

Någon sa någon gång till mig att ”- gud så trist att planera allt Camilla! kan du inte ta dagen lite mer som den kommer?!” men för mig fungerar inte det, då hinner jag inte göra allt jag vill göra på en dag och inte heller på det sättet jag vill göra det. Planeringen kan ge mig utrymme att vara mer flexibel!

Så här såg tex denna veckas arbete ut för Fonzi Tau- 5år, Sogno del chianti (Sonya) 3 år, Simon 11 år.

Min veckoplanering som görs i förhand.

För Fonzi som ligger högst i stapeln så började veckan med en mjukstart innehållande ett lösgörande arbete. På tisdagen så gjorde han ett något mer intensivt träningspass för Lussan, då arbetade vi vidare med galoppombytena och han var så duktig! På onsdagen fortsatte jag arbetet med galoppombytena nere på galoppbanan vid slottet, även då fick jag till ett bra pass och han blir mer och mer befäst och kopplar ihop hjälpen med bytet.

Sonya som bara är tre år, har en lättare arbetsvecka och njöt mycket av uteritten på morgonkvisten på torsdagen.

Simon har haft en annorlunda vecka då han tävlade på Strömsholms höstdressyr helgen innan (v.40) och tävlar igen till helgen. Så han fick två lediga dagar måndag och tisdag. För att sedan lugnt starta upp arbetet med longering och sedan två arbetspass innan helgens tävlingar. Därefter har han tävlingsuppehåll för i år och fokuserar på vinterträningen och nya mål till nästa år.

Lycka till med planeringen! Ride and Smile /// Camilla

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *