Fokus på sits och balans

Förra veckan var det tema sits och balans när årskurs ett på Ridsportgymnasiet hade sin hopplektion. Det är nog lätt hänt att man fokuserar mycket på hästen och kanske glömmer bort att jobba med sig själv. Under dagens pass var det stark fokus på ryttaren.

Några av de övningar vi använde oss av i uppvärmningen för att jobba med balans:

  • Lätt sits i både skritt och trav – bra att passa på när hästen skrittar fram
  • Lättridning i valstakt (stå upp två steg, sitt ner ett)
  • Lättridning utan stigbyglar (jobbigt – men nyttigt!)
Mathilda tillsammans med skolhästen Laganzo
Saga och skolhästen Arwen

En av dagens övningar var en väldigt traditionell ”fem och en halva”. Det är två hinder med ett galoppsprång i mellan, och anridningen gör man i trav. Jag tror det här är en övning som de flesta har gjort, men den ska inte underskattas! Det kan bli bra lösgörande och även stärkande arbete för hästen. Ryttaren i sin tur kan arbeta med flera saker:

  • Att kunna rida hästen rakt på linjen innan och efter
  • Den lätta sitsen och följsamheten i språnget
  • Eftergiften över hindret
”Fem-och-en-halva”

Vi fokuserade på att kunna hålla den lätta sitsen mellan hinder. Här har du stor nytta av om någon kan filma dig. Över oxern fick ryttarna växla mellan automatisk och sen lång eftergift för att träna sin koordination.

Ridsportgymnasiet årskurs ett tillsammans med skolhästar

Mitt tips är att du lägger upp stigbyglarna en stund under din framridning, testa även att rida lätt då utan stigbyglar. Tufft men nyttigt! När du ska arbeta med travhoppning med din häst så kan du bygga upp en ”fem och en halva”, be en kompis att filma och passa på att fokusera på den lätta sitsen och eftergiften.

Lycka till!

/Kati

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *