Tömkörning.

Att någon dag i veckan arbeta hästen från marken tycker jag är bra av många olika anledningar. För hästen blir det variation gentemot ridningen och det avlastar hästens rygg, rätt utfört så kan det vara till stor hjälp i den fortsatta utbildningen av hästen. Genom olika övningar kan man tex. jobba med hästens styrka, lösgjordhet och kontakt. Att tömköra över bommar är både stärkande och lösgörande. För mig som ryttaren kan det också vara väldigt nyttigt att se hästen från sidan när den arbetar. Dels för att få en bättre uppfattning om tempo, form och balans men gör man det kontinuerligt kan man också se eventuella förändringar hos hästen -bra eller dåliga, tex muskelstatus, hull och hur hästen rör sig. Desto snabbare vi som ryttare kan se och följa upp om det är något bekymmersamt i hästens rörelseschema, förändrat beteende eller liknande desto större är sannolikheten att man kan vända den negativa trenden i tid.

Tömkörningen ger mig möjlighet att påverka hästen mer effektivt än vid tex longering. När jag tömkör har jag större möjlighet att inverka på hästen. Genom att med tömmar, kroppsspråk och longerpisk förhålla, driva och flytta hästen sidvärts. Jag kan dessutom växla raka och böjda spår vilket är bra för hästens hållbarhet. Longering kan också vara ett bra arbete men en del hästar kan vara väldigt pigga och då ha ett beteende att springa fort och obalanserat i longerlinan, det är slitsamt för hästens ben och gynnar inte träningen eller utbildningen av hästen. Man brukar säga att desto högre tempo och liten volt desto mer slitsamt för hästen. I tömkörningen kan jag välja att sakta av och jobba med övergångar om jag har en häst som har en vana att springa obalanserat.

Men precis som med ridning så krävs det mycket träning för att bli skicklig på att tömköra. Det är också bra att ta hjälp av någon som har mer erfarenhet.

Hästen närmast på bild Råbello är född 2012 e:JJ RayBan ue: Saigon därefter Air Max född 2005 e:Air Jordan Z ue: Martel xx.

Utrustning

Föraren ska alltid bära hjälm, handskar och longerpisk. Longerpisken är en förlängning av armen och agerar till viss del för de hjälper som skänkeln ej kan ge när vi står på marken. Om den ska driva hästen framåt är den placerad bakom hästen och ska du arbeta hästen sidvärts används pisken riktad framåt mot hästens sida. Men pisken är också viktig ur säkerhetssynpunkt ifall att hästen blir rädd för något och springer mot föraren.

När man tömkör är det viktigt att ha bra utrustning till hästen. Framförallt ska man satsa på en bra gjord som ligger väl på hästen, är stadig och stabil och ger tillräckligt många tömsättnings möjligheter. Så att den har båda stående ringar där tömmarna kan löpa fritt och öglor för att fästa tömmen tillbaka till gjorden från bettet om jag tex. använder tömmen ledande.

Jag föredrar att använda läder tömmar, dom är lite dyrare i inköp men förbättrar kommunikationen mellan hand och mun samt blir bara bättre och bättre med åren och ju mer de används, putsas och smörjs. Fördelen med dem är tyngden och de är greppvänliga att hålla i. En textillina är lätt och kontakten med hästens mun blir inte densamma, dessutom kan man bränna sig ordentligt i händerna (även med handskar) om hästen skulle slita sig.

Huvudlag och bett: Man ska ta i beaktning att man blir starkare i kontakten genom tömmarna, dels att vi kan använda hela kroppsvikten men utväxlingen i tömmarna blir också högre framförallt om vi skulle sätta tömmen dubbel (fram och tillbaka till bettet). Därför ska man använda sig av ett normalt snällt tränsbett. Så att man inte tänker att bara för att ett bett fungerar för ridning så behöver det inte vara lämpligt för tömkörning. Någon form av hävstångsbett är direkt olämpligt att tömköra med. Det är även bra för hästens kinder och tänder att växla nosgrimma. Så lämpligt kan vara att ha ett huvudlag för tömkörning och longering och ett huvudlag för ridning. Med ev olika bett och olika typer av nosgrimma.

Jag är alltid noggrann med att ha rena och välanpassade skydd på hästen. Vid longering anser jag det extra viktigt, här kan jag inte lika snabbt få stopp på hästen om den av någon anledning skulle fara iväg. Den går också hela tiden på böjt spår och löper då större risk för att stryka sig. Men även vid tömkörning kan skydd vara bra för att skydda hästen från att stryka sig eller slå på sig själv.

Nu har jag gått igenom lite kort varför tömkörning kan vara bra och vad jag tycker ang utrustningen, nästa gång kommer jag skriva om lämpliga övningar att börja med om man har en unghäst eller om man själv är oerfaren med tömkörning men har en äldre/ mer rutinerad häst.

Vi hörs! 🙂 Med vänliga hälsningar Camilla

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *