Hoppningens fem ledord

Fram till jul arbetar jag tillsammans med årskurs ett på Ridsportgymnasiet mot att rida hinder i följd. Vi jobbar med något som vi kallar för hoppningens fem ledord. Det är fem viktiga anridningsfaktorer som påverkar hur språnget över hindret blir:

  • TEMPO – att man rider i ett tempo som är anpassad till uppgiften. Generellt blir tempot lägre på lägre hinder eller på en mindre bana.
  • RYTM – att ryttaren kan bibehålla samma rytm i galoppen oavsett tempo.
  • BALANS – grundförutsättning är att ryttaren hittar sin egen balans för att hästen i sin tur kan arbeta i balans.
  • LINJE/VÄG – är vägen till eller mellan hinder. Kan vara kort, lång, böjd eller rak, det viktiga är att ryttaren har hästen för sina hjälper så att hästen följer den planerade linjen.
  • DISTANS – är avsprångspunkten, där hästen hoppar av. Kan vara allt mellan nära och långt ifrån hindret men det är egentligen inte relevant, det viktiga är att ryttaren kan understödja den distansen som dyker upp.

Under detta pass har jag valt att arbeta framförallt med RYTM och VÄG. Övningen funkar utmärkt att göra på en mindre ridbana, vi har jobbat i ett 20 x 40 -ridhus. Denna övning gjorde vi med vuxna, färdigutbildade hästar. Målet var att kunna hålla en jämn rytm och rak väg genom alla övningar.

Årskurs ett med sina skolhästar i Gula Ridhuset. Till vänster ser du övningen med galoppbommar och till höger cavaletti-12m-hinder. På medellinjen ser du sockerbiten (=smalhindret) och ett rättuppstående innanför A.

Uppvärmning

Under uppvärmningen kan man till exempel rida innanför spåret med fokus på att kunna rida hästen rakt och i spårning på en linje. I galoppen fick ryttarna växla mellan lätt sits och djup lätt sits för att förbereda sig själva inför hoppningen.

Börja med galoppbommar

Ryttarna fick börja jobba med RYTM över galoppbommar. Det är en klassisk rytm-övning som ska hjälpa både häst och ryttare att hitta en jämn rytm. Jag hade 3 m mellan bommarna. Om din häst riskerar att trampa på bommarna kan du också höja upp dem eller använda mjuka plastbommar. Gör detta i båda varven. Därefter lägger man upp sista bommen så att det blir ett hinder. Fokusera på att hålla vägen innan, över och efter. Över bommarna skall du bibehålla den lätta sitsen.

Linje med hjälp av ett smalhinder

För att träna upp ryttarens förmåga att ”rama in” hästen mellan skänklarna använde jag mig av en sockerbit som fick bli ett smalhinder. Här ska du anpassa tempot så att du kan göra en balanserad vändning och hålla vägen. Svårt nog! Vid behov kan du rama in sockerbiten med bommar på sidorna.

Rytm och linje

På andra långsidan hade vi ett cavaletti – 12 m – hinder. Här ska du fortsätta hålla rytmen samt den raka linjen och rida 3 jämna galoppsprång från cavaletti till hindret.

Till sist…

Gör alla uppgifter var för sig. Sedan kan du göra olika banor av dessa. Vi började med galoppbommar till hindret, bytte varv över sockerbiten, red cavalettin och 3 galoppsprång till hindret, bytte varv över sockerbiten igen och avslutade med ett enkelhinder som står innanför kortsidan vid A. Fokusera på att hålla rytmen och linjen.

Lycka till!

/Kati

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *