Det enkla är ofta det bästa!

Alla hästar är som vi människor mer eller mindre oliksidiga. Hästen har en stark och en svag sida som kan jämföras med att vi är höger eller vänsterhänta. Att hästen jobbar oliksidigt sliter ojämnt på hästens kropp och det bör vi hjälpa hästen med att undvika. Orsaken till problemet är att hästen har ett starkare och ett svagare påskjut från det ena eller andra bakbenet och symtomen vi upplever är att hästen faller in eller ut med bakdelen från linjen vi rider på och det kan vara olika lätt att ställa och böja åt olika håll med olika mycket kontakt i tyglarna…

Huvudregeln för rakriktning är att: Rätta framdelen på bakdelens spår. Vad som också är bra att komma ihåg är att framåtbjudning rakriktar hästen bromsa sig till rakriktning går ej.

Denna vecka har jag haft en genomgående tema utöver alla andra rörelser som vi går igenom i veckorna. Det har varit väggförbud! vilket är ett jättebra sätt att jobba med rakriktningen vare sig om hästen är ung eller äldre.

Att rida hästen innanför väggen/ staketet är ett mycket bra sätt att analysera och jobba vidare med ryttarens och hästens liksidighet. Har man också tillgång till spegel där man kan se spårningen och rakställningen så kryddar det övningen ännu mer!

Hästen söker sig som regel ut mot väggen, ofta i bägge varv även om det kan vara mer eller mindre i de olika varven. För att undvika att hästen springer på dubbla spår och blir böjd i kroppen måste ryttaren rätta framdelen på bakdelens spår och rida framåt till båda tyglar!

Att jobba med detta i skritt, trav och galopp kan vara nog så svårt!

Lycka till med ditt rakriktande arbete!

Delta i diskussionen

  1. Tack för perfekt tips till mig som håller på och rehabiliterar en häst som har shivering i ett höger bakben och är svagare i det! Hon är fantastisk lydig men precis som det står, drar sig gärna mot väggen. I nuläge är det enbart raka spår som gäller, men det kan man ju verkligen göra innanför spåret! Jag lägger genast till det i planeringen 🙂 OCH hon har bra framåtbjudning, men bra kan alltid bli bättre! I övrigt kommer vi jobba övergångar och halter i skritt och trav och rida ut i skog och mark med klättring!
    Jag tar gärna emot fler sådana här bra tips till mitt upplägg 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *