Vikten av förberedelser!

Jag vill slå ett slag för förberedelser i träningen och utbildningen av hästen (och ryttaren). Just detta inlägg kanske inte kan kopplas direkt till hästens fysiska hållbarhet. Men något som påverkar hästens livskvalité, prestation och lärande är hästen mentala hållbarhet…

När jag började utbilda mig till Hippolog och Ridlärare på först Flyinge och sedan Strömsholm gick det upp för mig hur viktig förberedelserna för varje övning är. Mina ridlärare präntade in detta som ett mantra. Den röda tråden i undervisningen och uppbyggnaden av lektionerna var väldigt viktig. Ju mer jag jobbar med utbildning av ryttare och häst idag inser jag hur viktigt detta ämne är. För ryttaren är ridläran och det teoretiska A och O för att få en djupare förståelse och kunna analysera. Detta för att kunna ha förmåga att backa bandet och gå tillbaka för att se vad denne inte byggt tillräckligt från grunden om hen misslyckas med nästa steg och alltid är den goda förberedelsen anledningen till att nästa steg blir framgångsrikt och lyckas!

Men för hästen som vi utbildar/ tränar är detta minst lika viktigt! Hästen mår bra av att känna igen sig och att vi bygger upp övningarna steg för steg och inte går vidare fören tidigare steg är befästa. Annars har inte hästen möjlighet att utföra nästa rörelse utan spänning och med god kvalité. Det sista vi vill i ridningen är att bli grövre och grövre i hjälpgivning- det tar bort det vackra från ridkonsten och skapar spänning och motstånd i hästen. Förberedelsen ska vara så välgjord att när man väl presenterar en ny rörelse för hästen ska denna utföras med lätthet- då har man lyckats! -Ryttare och häst travar nöjt av efter ett lyckat ridpass och har goda erfarenheter med sig.

Jag skickar med ett citat från vår stallmästare Jens Fredricson. Detta tycker jag beskriver situationen väl som ibland uppstår när hästen och ryttaren inte varit förbereda inför tex träning, tävling…

”Skyll aldrig på hästen – dess prestation är resultatet av ditt arbete. Antagligen hade du för bråttom igår, eller så red du ofokuserat i förrgår och därför gick det inte som du hade tänkt dig idag. Respekten för hästen uteblir i samma stund som vi lägger skulden på den för att vi själva gjort ett dåligt jobb.” -Jens

Ride and Smile ///Camilla

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *