Vikten av att skritta fram

Ann och skolhästen Salto Caballo på Agria-naturbana på Ridskolan Strömsholm.

I måndags var min första semesterdag. När jag har gott om tid brukar jag skritta fram min häst ute på åsen som vi har på Strömsholm. Först skrittar man en bit på grusvägen, sedan blir det en kort bit på asfalt, därefter kommer man till skogen där man skrittar över stock och sten. Man kan tillbringa en stund på vår Agria-naturbana innan man sen går in i ridhuset eller ridbanan. Då började jag tänka på det här med att skritta fram sin häst.

Är ni duktiga på att skritta fram?

Det är allmänt känt att framskrittning främjar hållbarhet i samband med träning, inte minst är det viktigt för att hålla hästens leder friska. När man skrittar fram ökas blodgenomströmningen till hästens muskler och det som händer i lederna är att ledbrosket belastas med lågt tryck.

Hur länge brukar du skritta fram?

Jag försöker verkligen planera in att hinna skritta fram ordentligt. Ridlärarna är generellt duktiga på att planera in framskrittning och även utnyttja den tiden. Några tips vad man kan arbeta med under sin framskrittning;

  • Om du har möjlighet att skritta ute i varierat terräng, passa på att jobba med din balans i den lätta sitsen. Det är fördel för hästen om vi avlastar ryggen och låter den sänka hals och huvud.
  • Har du en egen ”naturbana”? Gör lösgörande skrittarbete där innan du går in på banan eller i ridhuset. Gör volter rund träden eller stenar.
  • Inne på ridbanan; lek med vikthjälper! Prova om du kan vända din häst med hjälp av vikten när du skrittar fram på lång tygel.
  • Arbeta med din sits; skritta fram utan stigbyglar, hitta sittbenen, hitta din position mitt i sadeln och med i rörelsen.

Ja, det är bara fantasin som sätter gränserna. Hoppas på många härliga promenader under sommaren 🙂

/Kati

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *