Favoritövning: använd ridvägarna!

Några månader sedan frågade jag Camilla om tips inför ett dressyrspass. ”Sätt dig i en övning” sa hon. Den övningen blev en av mina favoriter som jag använt såväl med min 4-åring, min 16-åriga tävlingshäst och som ett toppen huvudövning med mina elever.

Övningen grundar sig helt enkelt till att använda ridbanans vägar. Enkelt. Vad man gör med hjälp av vägarna kan du variera utifrån individ, behov och dagsform.

Att använda ridvägar gör att vi rider med mer precision, det främjar inverkan hos ryttaren. Vi kan öka lösgjordheten och rakriktningen hos hästen om vi kan rida vägarna lika i båda varven. Man får en uppfattning om hur väl man har hästen för hjälperna.

Denna övning kan du använda såväl i uppvärmningen som senare under passet.

Använd dig av hörnlinjen (från mitten på kortsidan till mitten på långsidan eller tvärtom), volten vid A eller C samt kvartslinjen (alternativt innanför spåret). Du kan börja med att skritta fram i denna övning; då får du med dig både böjda och raka spår samt arbetar med de vändande hjälperna. Du kan med fördel arbeta med halter på kvartslinjen, kanske du har en spegel att rida emot?

I trav kan du göra en tempoväxling på hörnlinjen, arbeta med ställning och böjning på volten och göra trav-skritt-trav övergångar på kvartslinjen. Gör lika i båda varven.

Lägg till sedan galoppfattningar på kvartslinjen med fokus på rakhet och spårning. Du kan självklart rida hela övningen i galopp, alternativ fortsätta med övergångarna. När hästen är uppvärmd kan volten bli mindre. Kvartslinjen lämpar sig urmärkt att arbeta även med skänkelvikning.

Lycka till!

/Kati

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *