Igångsättning efter vila

Nu, äntligen! är det dags för mig och Fonzi att komma igång efter en periods vila. Vilan har blivit ganska lång för oss båda då jag slutade rida Fonzi i April på grund av min graviditet. Jag trappade gradvis ner på hans träning och tills dess att han kunde gå ut på bete i början av juni gick han endast i skrittmaskin och tömkördes utöver tiden i hagen.

Han har nu vilat från kontinuerligt arbete i ungefär 9 veckor. Nedan listar jag fyra saker som jag anser viktiga när jag ska sätta igång honom igen.

  • Jag börjar med att göra en tidsplan: Det är viktigt att successivt vänja senor och leder vid den ökade belastningen igångsättningen innebär för att inte överanstränga hans ben. Om jag inte upprättar en träningsplan är det lätt att öka på belastningen snabbare än vad han mår bra av.
  • Jag kommer låta Fonzi gå kvar på betet första tiden: Fonzi går på bete nära stallet vilket ger mig möjligheten att ha honom kvar på bete under första tiden av igångsättningen. Det är bra både för hans kropp och knopp att vara i rörelse dygnet runt tillsammans med andra hästar. Då de första två veckorna innehåller främst skritt så stimuleras han bäst av att gå kvar på betet.
  • Road work: Jag planerar mina ridpass ute. Varierat underlag är bra för att stärka senor och leder samt för att upprätthålla motivationen för arbete hos honom. Dessutom är Fonzi inte lika lika lösgjord och rakriktad efter vilan som när han var i fullt arbete, då är volter och vändningar mest slitsamt. Här på RS har jag tillgång till fantastiska möjligheter att rida i omväxlande miljö och olika underlag.
  • Noggrann daglig visitation: Före och efter ridning visiterar jag Fonzi noggrant för att tidigt uppmärksamma om han visar något tecken på att jag trappat upp träningen för snabbt. Sådana tecken kan vara: gallor, värme, svullnad eller ömhet.
Här är en bild från gårdagens uteritt till rakbanan vid Utnäslöt. Kati och jag prickade precis in sommarens största hagelskur… MEN! det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! 🙂

Ride and smile!! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *