Vardagsarbete med bommar

För mig består denna sommar av ridning enbart på hemmaplan. Nu är tävlingarna igång igen, men själv tar jag ett litet uppehåll från hoppning då jag är gravid med vårt första barn som förväntas dyka upp under september. Än så länge känns det bra att rida och därmed arbetar jag vidare med dressyr- och lättare markarbete.

Det är fantasin som sätter gränserna när man arbetar med bommar. Det är väl just det, fantasin, som ibland saknas. Vad ska jag hitta på idag?!

I veckan stod det hinder och bommar framme på vår stallplan. Jag bestämde mig för att fokusera på takt i trav och takt/rytm i galopp.

I trav började jag traditionellt med travbommar (1,2 m i mellan). Fokus låg på att hitta rätt tempo där hästen i inte slår sig i bommarna, hålla vägen mitt över och ta hjälp av bommarna att hitta en jämn takt över.

Travbommar med 1,2 m i mellan

I galopp arbetade jag med galoppbommar (3 m i mellan). Samma fokus här; hitta rätt tempo/språnglängd så att bommarna hamnar mitt i ett galoppsprång. Att kunna hålla vägen samt den rättvända galoppen. Här tycker jag det blir påtagligt med oliksidighet, att det går lättare och rakare i ena varvet – då blir det naturligt ett bra verktyg för rakriktning.

Galoppbommar (3 m)

Sist gjorde jag en av mina favoritövningar som jag skrivit om för länge sen. 3 bommar efter varandra med 16-17 m emellan. Jag red bommarna först i skritt och trav för att hitta vägen rakt fram. Sedan i galopp med samma antal språng mellan första och andra samt andra och tredje bommen. Jag gjorde det först med 5 språng, sen med 4. Den här övningen kan man hålla på med hur länge som helst, gärna flera gånger. Fokuset blir att kunna hålla linjen, språnglängden så att alla 4-5 sprången blir lika långa, den rättvända galoppen och sin egen position.

”16-meters-bommarna”

Lycka till!

/Kati

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *