Några ord om vatten

En sak att tänka på under den här underbara varma sommaren är vatten. Det är lite extra viktigt om vi tränar och tävlar med våra hästar i sommarvärmen. Visste du att 65-75 % hästen kroppsvikt är vatten, och redan ett vattenförlust på 2 % (alltså 10 kg om hästen väger 500 kg) kan påverka hästen prestation negativt?

När hästen arbetar har den ett högre vattenbehov på grund av ökad värmeproduktion. Under ett hårt pass kan hästen svettas så mycket att den förlorar 15 L vätska i timmen, och saltförlusten kan uppgå till 150 g!

Hästen dricker när den känner sig törstig. Törstcentrum i hjärnan reagerar på höjd natriumhalt och störs vid natriumbrist – alltså, förutom vatten behöver hästen salt!

Vattnet som hästen dricker ska vara av lika hög hygienisk kvalitet som den vi själva dricker. Vattnet surgörs inte i magen, och därför dödas inte bakterierna. Vattnets smak och lukt kan ha stor påverkan – därför kan det vara smart att ta med vatten hemifrån när man åker till tävling.

Måttlig brist på vatten kan leda till dålig aptit hos hästen. Mer allvarlig konsekvens kan vara förstoppningskolik.

Tänk på att kolla vattenflödet om hästen har en vattenkopp. För dålig flöde kan leda till att hästen inte orkar dricka tillräckligt. 3 L/min är för lågt, 8 L/min är bra. Är flödet för dåligt, komplettera med en vattenhink!

Sammanfattningsvis:

  • Ge hästen fri tillgång på saltsen
  • Se till att vattnet är rent, gör rent vattenhink/kopp/balja tillräckligt ofta
  • Ha koll på flödet i vattenkoppen
  • Ta med eget vatten till träning och tävling om hästen dålig på att dricka

Och kom ihåg att även ryttaren som svettas behöver dricka mer! Njut av sommarvärmen 🙂 //Kati

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *