Hållbar igångsättning efter bete – såhär gör vi!

Jag och Camilla har våra 5-åriga hästar på sommarbete i Strömsholm. Det är min hoppstammade Stig och Camillas dressyrstammade Sonya. Nu börjar sommaren lida mot sitt slut och det är dags att sätta igång dessa ungdomar efter en välförtjänt sommarvila.

Vi har valt att sätta igång hästarna när dom fortfarande kan gå kvar på betet. Vi är ute efter en hållbar igångsättning där intensiteten ökas successivt.

Första dagen sadlade vi hästarna på betet, ledde dem en bit på grusvägen för att sedan sitta upp och skritta hem. För varje dag som vi ridit har vi ökat sträckan lite grann, och efter ca 1 vecka i skritt har vi börjat trava korta sträckor. Den övriga tiden på dygnet får hästarna fortsätta beta gräs, röra sig fritt alla dygnets timmar, klia på varandra – ja, vara hästar!

Stig

Vår igångsättning sker på grusväg och på stora gräsytor med kuperad terräng. Hästarna har fått smälta allt det lärt sig under vintern och våren, och kroppen har fått återhämta sig.

För oss känns det så bra att kunna sätta igång hästarna ute. Till vardags handlar ridningen till stor del om det rakriktande arbetet: att hästen ska arbeta jämnt med höger och vänster kroppshalva. Den gyllene regeln är att alltid rätta framdelen framför bakdelen för att få hästen att spåra. Sagt och gjort; vi har ridit rakt fram på grusvägen! Vi har ridit på fältet och tagit sikte på ett träd, miljön skapar framåtbjudning och vi jobbar med spårningen.

Igångsättningen ska ge hästen och ryttaren bästa förutsättningar för vinterns arbete. Vi hoppas att denna igångsättning ute gör att hästarna belastar sig jämnt och så liksidigt som möjligt. I ridhuset behöver man tänka på att rida lika mycket i båda varven, nu kan vi låta naturen sköta den biten med liksidigt arbete. Det man kan tänka på när man rider ute är att byta diagonal, alltså växla nedsittningsben i lättridningen och när man galopperar försöka galoppera lika mycket i de olika galopperna.

Camilla och Sonya

Lycka till med ridningen! /// Kati

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *