Hundtvisten – På löpet idag, Expressen!

Jag köpte inte tidningen, jag bläddrade inte ens i den.
Men jag tänkte ändå experta lite 🙂

Jag får frågor om detta ibland 🙂

Om ett gift par har en hund och hunden inte är nämnd i ett äktenskapsförord, då äger båda lika mycket av hunden.
Då får den ena parten köpa ut den andra, eller helt enkelt ha delad vårdnad.

Om sambos köper en hund tillsammans så är det som ovan.

Om en part har med sig en hund in i ett samboförhållande, då har samma part äganderätten på sin sida.

En hund ses som en tillgång/material i lagens mening. Och hanteras därför lika vid en tvist.

Rätta mig gärna om jag har fel, men det har jag inte 🙂  (förhoppningsvis)

 

Hur är det då för hunden att ”bo varannan vecka”?
Jag utgår ifrån att ägarna tar hand om hunden lika bra.

Jag anser att normalhunden inte på något sätt mår dåligt av detta. Kanske till och med bättre.
Hunden får antagligen mer variation i tillvaron och därmed en gnutta mer stimulans.

Om hunden i sin natur är lite osäker, så tror jag inte att det är bra för hunden. Då kanske det blir några dagars stress varje flytt, vilket inte är bra.

Men detta märker man själv.
Mår hunden bra, då mår hunden bra.
En hund luras inte!   🙂

Glöm inte att jag varje dag lägger ut en ny ”fråga/svar” på www.fredriksteen.se!

Även om jag kommer att blogga fullt ut under helgen så kan ni oxå följa mig lite personligare på twitter –   #Fredrik_Steen

Ha nu en kanonhärlig Långfredag!!! 🙂

Här kommer mitt fredagsbidrag –

http://www.youtube.com/watch?v=Y4A3n4Q1X_c

( det är sant, jag gillar denna)    🙂

40 svar på ”Hundtvisten – På löpet idag, Expressen!”

  1. Visst är det så att man äger den lika mkt och får köpa ut den…när jag skrev testamente så namngav jag speciellt vilka som ska (förhoppningsvis inte på länge) ta hand om mina djur om jag dör…annars blir det mina föräldrar…typ…kram alla !!!

  2. Jag har stött på några hundägare som har det så, hundarna verkar inte lida, inte ägarna heller förutom en arbetskamrat till mig som inte ville ha delad vårdnad på deras hundar så dom beslut sig för att sära på hundarna och ta varsin, synd om hundarna.

  3. Vi säger att ett gift par köper en hund.
    Är det då båda som äger den trots att
    ena parten ensam står på kontrakt ( SKK’s )
    & alla andra papper?

    1. Då kommer hunden att tillfalla registrerad ägare. Samma som med bilar, namnet på pappret äger bilen.

  4. Här kommer mitt bidrag ikväll:
    http://youtu.be/Z73lnh_o1iA

    har ingen aning om vad han sjunger 🙂 Men får lust att dansa 🙂

    Lite uppvärmning inför Let´s Dance ikväll. Mendez är en trevlig kille också. Bokade honom för ett antal år sedan,till en avslutnings fest för Niorna i sonens skola. Jösses vilket jobb det var men kul 🙂

    Trevlig fortsättning

  5. Jag har en ”skilsmässohund”, eller ja, vi var sambo och skaffade hunden men jag stog på kontraktet och försäkringen. Ändå sa vi från början att vi skulle dela på henne så gott det gick, vi tog lägenheter i närheten av varandra men efter ungefär en månad efter att vi flyttat isär så bad jag exet att ha hunden några dagar. Han hade henne en natt och ringde sedan och bad mig ta henne för att han skulle iväg. Efter det tog jag hunden själv pga att jag måste kunna planera mitt liv också. Nu är hunden min och det funkar perfekt. Hon är lugnare, mindre stressad och lyssnar bättre till mig. Däremot har det kommit in mer vakt och skydd i henne än det varit tidigare, på gott och ont.. Inte är det en lätt diskussion att ta..

  6. Förhoppningsvis är ägarna inte så själviska utan väldigt förnuftiga och gör det som är bäst för hunden/hundarna. Det är säkert så i de allra flesta fall … not 😉

    Mitt bidrag ikväll får bli en otrolig gammal låt. En gammal pojkvän var ute en kväll och var inte helt nykter när han bestämde sig för att anlita en mariachiband så att de skulle ställa sig utanför min mosters hus (jag övernattade där då) och sjunga denna låt… kl. ett på natten… De väckte hela huset – och grannarna. Jag fick så himla mycket skäll av min moster men jag var hur nöjd som helst – jag var byns drottning resten av sommaren (Jag var 17) 😀 😀

    http://www.youtube.com/watch?v=ACc5JG-tVOQ&feature=related

    1. Kom att tänka på att det är lika bra att tillägga att jag var inte i Sverige då utan i Centralamerika. Lätt att tro att det var någon som rymde från psyket annars 😉 😀 😀

    1. Upptäckte det precis,så nu blir det lite tårar 🙁 så fin film. Där kan man kalla kärlek mellan husse o hund

      1. underbar film… Karo tittade frågande på mig när jag grät…. han får utnyttja reklampauserna till att hämta försvunna gosedjur – konstigt att hans gosedjur alltid försvinner 🙂 han har lärt sig att hämta dem o lägga dem i min hand – det roligaste är att se när han försöker bära alla samtidigt !

        1. Härligt! Våran kommer med tennisbollar och vill ha uppmärksamhet,när Husse o Matte sitter och snörvlar till filmen 🙂

  7. Nu är det länge sedan jag hade en lite valp och de här första dagarna har jag inte lagt energi på att hon gör inne, mera försökt med att ta ut henne regelbundet,!
    Tyvärr hjälper det inte, så jag pratade med min pojkvän och han menar man fyar hunden även om det gått en halvtimme eller timme när man hittar det!
    Jag är mer för att ge beröm ute och bara torka upp, jag tyckte som du skäller väl inte på ett barn som precis slutat med blöjor!

    Någon som har ett bra råd??

    1. Ja börja med att säga till din pojkvän att han ska komma ur stenåldern! 🙂

      Nej allvarligt, valpen har ju ingen aning om vad den fyas för så det ska du ABSOLUT inte göra. Lär dig tyda alla tecken på att det är dags och gå ut efter sömn, måltider, mat osv. Beröm när valpen gör ifrån sig och var glad för varje litet framsteg.

      1. Måste säga att ha en valp och en hund gör det lättare att styra hundens rutiner, man går ut efter mat sömn,lek. men med två hundar är det svårt att bygga upp samma rutiner då valpen redan är 5 månader och haft en stressig/nervös första tid har hon inte kunnat slappna av och lära sig grunderna!
        Jag fyar inte, tillåter inte att han fyar, det är jag som tagit mig an hunden under mina vingar just nu!
        Idag har jag börjat ge godis och beröma ute, inne gör jag som vanligt, torkar upp ignorerar.
        Men när man inte haft valp ett så blir man lite glömsk 😉

    2. Håller med Cicci. Hunden kan väl aldrig förstå sambanden om det redan gått en stund mellan det som är förbjudet och utskällningen … Beröm när hunden gör rätt istället 🙂

Kommentarer inaktiverade.