Nu gäller det att kasta bort mänskliga känslor och bara köra på…

Självklart under dagen har jag fått en mängd frågor om Majvor och hur olyckan kommer att påverka henne framöver.
Kommer jag kunna utbilda och tävla henne i spår, lydnad, och skydd?
Kommer hon kunna bli rädd efter olyckan?
På vilket sätt tror jag att olyckan kan förändra henne?

Sorgen jag känner är mänsklig.
De ”tyck synd om”-känslor som är mänskligt att ha gäller det att lägga på hyllan.

Om vi bortser ifrån det faktum att allt måste bli bra, att Majvor trots bara ett öga blir frisk och kry, så kommer jag inte att träna eller behandla henne ett dugg annorlunda mot mina andra hundar – Och det är viktigt!

Det är trots allt för oss människor detta kan kännas som en tragedi, men om jag som professionell ska göra ett utlåtande, så tror jag inte det kommer att påverka henne mycket alls.

Spår och lydnad kommer att vara exakt samma sak, skyddsarbetet kommer hon att få en liten annorlunda teknik, men det kommer att fungera bra ändå.
Om någon funderar på utställning för Majvors del så ligger det till så här –
En utställning delas in i två delar – kvalitetsbedömning, och konkurrensplacering.
Då det gäller Majvors skada så får det inte påverka kvalitetsbedömningen, men kan för någon domare kanske påverka konkurrensbedömningen.
Det vill säga – är hon värd ett certifikat, då ska hon få ett certifikat trots skadan. Men i tävlan mot andra hundar på vilken plats hon kommer, där kan det påverka.

Om hon kommer att bli en ”annorlunda” hund efter olyckan eller ej, beror helt på hur skicklig jag är att ”slänga mänskliga känslor på hyllan”. Lyckas jag med detta så kommer Majvor inte ha förändrats ett dugg.

Ha en trevlig kväll, så hörs vi i morgon bitti igen.

21 svar på ”Nu gäller det att kasta bort mänskliga känslor och bara köra på…”

  1. Hej Fredrik.
    Jag har lite erfarenhet av hundträning med en hund som fick operera bort ett öga pga av cancer.Det enda jag märkte på henne var att hon tappade avståndsbedömningen.Men hon var som sagt var 6 år då jag vart tvunget att ta det beslutet. Lycka till med Majvor…

  2. En kompis till mig har en hund som fick sitt ena utsparkat av en häst. Han klarar sig bara bra med ett öga. Samma glada, fina hund som innan.

  3. äh det svåraste är att genomgå skadan under läkningen. sen ska det gå undan me hennes liv 😀 jag har ju en döv hund, inget hindrar oss! 🙂 hon har ju ett öga å hörseln kvar!

  4. Jag är ganska säker på att hon utvecklar andra sinnen att kompensera ögat. Och hörseln på den sidan kommer nog att fungera mer än bra som exempel. Så nog kommer hon att få ett ganska normalt liv om hon bara får chansen. Det är jag övertygad om!

  5. Hej Fredrik!
    Min Jack Russell förlorade ett öga för drygt ett år sedan. Naturligtvis chockartat för oss. Vår veterinär var så himla klok! Hon tröstade oss och påminde oss flera gånger om att det var vi människor som kommer att reagera mest, att vi kommer vänja oss, att vi kommer möta andra människor med åsikter om detta.
    Och hon hade alldeles rätt! Vi har absolut vant oss! Men i början var det hemskt. Man säger ju att ögonen är själens spegel och det kändes verkligen som jag bara såg halva min hund… Och skräcken att det skulle hända med det andra ögat ska vi inte tala om.
    Intressant är oxå hur vår hjärna så gärna vill att det ska vara två ögon, i början ”såg” vi ögat som inte fanns.
    Var vi än rör oss så frågar folk. Och de är förstående. Mest är det barn som frågar.
    På vår hund har vi nästan net märkt någon skillnad alls! Och då var hon 6 år när det hände. Hon kan slå i bordsben och liknande ibland när hon har för bråttom.
    Nu har skinnet sjunkit in i ögonhålan och det har väst ut päls. Ser inte läskigt ut alls! Och jag konstaterade här om dagen att nu finns det ju ännu med hud att pussa 🙂
    Så jag tror inte det är så stor grej för hunden utan det är vi människor som har så mycket känslor kring just ögon.
    Jag tänker att det som hänt gör min Selma ännu mer speciell precis som detta gör Majvor speciell.
    Lycka till!!!

    1. Önskar att det gick att lägga upp en bild för att visa hur fint det blir efter ett tag 🙂 🙂

      1. Hej Anneli,

        Nu blev jag berörd. Kramar till dig och Selma och en puss på den nya pussfläcken från mig!

        Sanna

  6. Men lilla Majvor då.. 🙁 Vi hade en Siberian Husky som förlorade ett öga som vuxen och han var en jätteduktig draghund även med ett öga! Ibland gick han in i saker, men annars fungerade han precis som vanligt, även som ledarhund. Det kommer säkert att gå jättebra bara det läker ihop ordentligt. Lycka till!

  7. Helt rätt! Majvor är valp och hinner glömma det här och lära sig leva med ett öga. Det är nog mycket svårare om de förlorar ögat i vuxen ålder, och som du själv skriver…det är VI som förstör med våra känslor om vi behandlar dem annorlunda.

  8. Ajaj så det kan gå 🙁
    Jag är övertygad om att lilla Majvor inte kommer bry sig nämnvärt över att hon bara har ett öga. Min kompis kör väldigt mycket drag, hennes ena tik blev blind på först ena ögat och sedan det andra men det stoppar inte henne från att köra flera mil uppe i fjällen på både Polardistans och Beaver trap trail. De har dessutom vunnit brons på barmarks-SM och tränar en hel del trick, lydnad och sök (gubevars!)
    Kika in här och bli inspirerad:
    http://yabastasiberianhusky.wordpress.com/hundarna/diva/

  9. Idag när vi var på djursjukhuset då vår fina tax dam fått vandra vidare kom en kvinna in med en tik som förlorade ögat som valp. Den var utställd med cert och finfin kritik. Nu mamma till en kull om 7-8 valpar. Det var en synnerligen livfull och glad tik på 4 år. Att lägga våra mänskliga känslor åt sidan är svårt men ett måste. Håller alla tummar för att yrvädret Majvor kommer bli en fin tik att följa på tävling och utställning!

  10. En bekant var tvungen att ta bort ena ögat på sin lilla valp efter olyckshändelse. Har inte påverkat hunden. Lydnadschampion vid 2,5 års ålder!!! Nu tävlar de på brukssidan.

  11. Kan det inte vara ”bättre” att det hände när hon är så pass liten ändå? När det nu var tvunget att hända, menar jag.
    Hon kanske anpassar sig bättre?

  12. Trist som tusan!
    Hoppas på bra rehabtid och träning!
    Själv var jag och löptränare min inte ens 2åriga schäfertik blir två i november!
    Plötsligt springer det en älgkrock över vägen hunden blir jätte rädd sliter bakåt från mig jag tappar kopplet!
    Sedan vänder rädslan och hon springer efter älgen!
    Hör ett ylande och hon kommer tillbaka haltandes och blödandes.
    Bär henne dom 2km vi hunnit spring tillbaka till bilen ringer jourhavande vet!
    Ilfart iväg pulsen hög farten hög livsfarlig i trafiken med kärra och ett gäng hundar i dom 13milen!
    Knappt en timme senare sladdar in till djurkliniken Dan (vet) möter upp måste säga otroligt proffsigt bemötande!
    Några röntgen bilder och klämmande timmar senare!
    Hunden troligtvis nervskador i frambenen! Hon hade kunnat bli ihjäl sparkad!
    Nu till grejen! tveka aldrig att försäkra dina djur!
    Rehabträning framöver för oss oxå!
    Tack för mig.

  13. Jag har själv en enögd hund efter att han skadat ögat när han var 4 mån (är nu 1 år), vi vet inte på vad eller hur det hänt men vi vart i alla fall tvungna att låta veterinär plocka bort ögat då det blev infekterat och varfyllt = mycket aj aj.
    Han är världens gladaste trots att han är enögd man får tänka sig för lite när man ska visa honom något men annars så är han som vilken hund som helst, apporterar gärna och bär på grejer och är en riktig vildunge 🙂
    Dock är han av mindre modellen, en chihuahua grabb 🙂
    En länk till en av mina favorit bilder på Helan som han heter 🙂
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204000349629513&set=a.2936854580874.158173.1246399024&type=1&theater

    Så jag tror nog att lilla Majvor kommer att klara sig galant med ett öga hon med 🙂

Kommentarer inaktiverade.