Övning och övning…. det handlar mer om att inte ge hunden fördel i att göra!

Skärmavbild 2015-11-24 kl. 14.35.27

Omslagspojken Fredrik Steen 🙂

 

 

Passivitetsövningar, övningar som dämpar stress, och så vidare….. Finns det några bra övningar där man kan träna detta?

Det finns det säkert, men för egen del tränas detta när som helst och i princip hur som helst, i vardagen.

Att plötsligt stanna upp på promenaden för att prata med en vän man möter på gatan. Hunden behöver inte hälsa, behöver inte nosa, den får lägga sig eller sätta sig, eller bara stå. Detta kan ta en stund, men inget ”mer” händer för än hunden är lugn…….

På ungefär liknande sätt som ovan kan man göra vid hundmöten…..

Sätt dig ner på hundklubben och ta en kaffe, eller prata med träningskompisarna. Hunden får göra vad den vill, bara den inte ”gör något”. Inte för än det ”inte gör något” händer något annat.

Och så vidare…..

Belöningar ihop med dessa ”övningar” ska man passa sig för. I alla fall belöningar som i sin tur kan skapa förväntan och i sin tur stress. Personligen arbetar jag inte med belöningar då jag tränar detta. I alla fall inte mer belöning än röst och fysisk kontakt.

Att få in något vi kan kalla ”förväntan” i en passivitetsövning, det innebär att det inte längre är en passivitetsövning, anser jag.

Förhoppningsvis kommer jag prata/visa lite mer av detta på torsdag denna vecka, då jag och LillaNymo besöker Nyhetsmorgon.

 

Ett svar på ”Övning och övning…. det handlar mer om att inte ge hunden fördel i att göra!”

  1. Hej Fredrik,
    Jag försöker på olika sätt komma i kontakt med dig då vi skulle vilja få dina råd och din analys för att komma till rätta med vår hunds separationsångest (?) när vi försöker ensam- och passivitetsträna henne utan att vi är i närheten. Vi har pratat med flera andra hundcoacher och gått flera hundkurser (och läst dina böcker) – hon får stora A i alla andra grenar – men just detta fungerar absolut inte. Vi har försökt med flera olika tekniker. Om vi inte kan lämna henne ensam så kommer vi tvingas lämna henne ifrån oss, vilket gör hela familjen tårögd av blotta tanken. Vi skulle verkligen uppskatta om du kunde träffa oss på en privatcoachning så vi kan se om du kan hjälpa oss.

    Hälsningar Karolina

Kommentarer inaktiverade.