Klimatet har ändrats

Foto: Rosita Dahlberg

När jag var yngre och började driva hästverksamheten så upplevde jag ett klimat bland oss ryttare och hästföretagare att ”den som jobbar mest vinner”. Det var flest antal ridna hästar per dag, tidigast i stallet eller senaste lektionen som vann. Man jobbade jämt, annars blev man aldrig bra.

Missförstå mig inte nu, det är skittufft att jobba med hästar, det är väldigt slitigt att vara egen företagare och ofta räcker dygnets timmar inte till. Framförallt behöver man jobba arslet av sig för att få det att gå runt.

Jag blev trött och red sämre när jag red för många hästar och var ensam i stallet. Så jag utbildade mig tog ett vanligt jobb på deltid och tyckte jag hittade en bättre balans. Men det var fortfarande väldigt många timmar som jobbades detta innebar också att det blev väldigt mycket jobb på helgerna, för att ta igen det man inte hann i veckan.

Det har kommit en ny generation som hittar fler sätt att dra in sina pengar på, som vet att de presterar bättre om de också får träna och vila. De jobbar också arslet av sig men vågar visa att de är lediga och vågar visa att de behöver vila.

Tack för det mina kollegor, ni som nu fick mig att först vid 38års ålder planera in lediga dagar. Jag har alltså först nu kommit på idén att träna alla hästarna på vardagarna. Jag rider dressyr måndag och tisdag sedan bommar på onsdagen och dressyr igen torsdag och fredag.

Är det någon häst som inte gått alla dagar eller behöver göra något så rider jag på lördagen men söndagen vilar alla som inte tävlar. Vi kommer fortfarande ha kurser någon helg i månaden, jag kommer åka iväg att ha träningar, många helger är det tävlingar och andra aktiviteter såklart. Men detta innebär att jag kan få lite lediga helger och lite tid för annat. I skrivande stund känner jag fortfarande att jag måste förklara mig för att ja inte kommer rida på söndagar, att de kanske ändå inte är helt okej.

Men det är okej och jag känner ett helt annat sug på måndag morgonen att rida ta tag i veckan. Jag rider bättre är mer fokuserad koncentrerad och motiverad.

Det låter säkert knäppt, men det är en helt ny upplevelse att kunna storstäda huset, rensa garderober och komma i fas i livet andra tider än på kvällarna. Att också ha ett team och hjälp som backar upp så att man bara kan få gå till stallet den dagen man inte rider och klippa en häst, pyssla och fixa utan stress.

Detta är ju något som vi kan hålla på med i så många år och det är viktigt att kroppen orkar och att vi hittar en balans.,

Det är inte den som jobbar mest som vinner, det är den som jobbar smartast med mest glöd och motivation som vinner.

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Å va bra skrivet

    Du måste utveckla mer !!!!!
    Så det kan alltså vara så att hästarna vilar både lördag och söndag ??

    Sen är jag nyfiken på hur du lägger upp en vecka när det är tävling lördag och en vecka när det är tävling söndag

    Såå intressant och VIKTIGT med bra upplägg

  2. ” Det är inte den som jobbar mest som vinner, det är den som jobbar smartast med mest glöd och motivation som vinner.” just den meningen stjäl jag & för övrigt så himla bra skrivet ! Alla behöver en paus om det så är på 5 min 12h eller 2 veckor!

  3. Tack för att du är mänsklig! Jag förstår exakt vad du menar så skönt att får höra någon säga det högt✨ Tror även att prata om det ärligt gör att psykiska ohälsan blir bättre hos unga ryttare som har er som förebilder. Det är okey att vara mänsklig och ladda batterierna ♥️

  4. Att både häst och människa mår bra av ett avbrott och en vilodag i veckan är väl knappast någon nyhet. Skönt höra att det äntligen börjar tas hänsyn till det inom branschen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *